Tomicus (Blatophagus) piniperdan musta pää pilkistää männyn latvuksessa 5-10 cm pitkän emokäytävän päästä. Karkeaa, ruskean ja valkean kirjavaa purua ja pihkaa on pystysuora käytävä täynnä. On syksy ja ontoksi syöty nuori männyn kasvain tippuu maahan. Tomicus siirtyy talvehtimaan männyn tyvikaarnaan. Keväällä, huhtikuussa, sen emo oli vielä nuori vaaleanruskea tyttönen löytäessään parittelukumppanin parvesta ja perustaessaan kodin männyn latvaan. Se muni monta munaa männyn niljakkaan kuoren alle ja toivotti jälkeläisilleen hyvää matkaa niiden aloittaessaan pitkän matkansa toukkakäytävässä.

Ryömiessään maassa kohti männyn tyveä Tomicus piniperda, pystynävertäjä, vilkaisee ympärilleen ja huomaa ettei se ole yksin. Itse asiassa ytimennävertäjiä on massoittain. Emonävertäjä miettii menneitä sukupolvia. Suku on viime vuosikymmeninä kasvanut laajaksi keskilämpötilan noustua 1,5 astetta, kevään aikaistuttua ja kirpeitten talvipakkasten kadottua. 

Tomicusten perhealbumi on täynnä, koska joulukuussa 2007 ilmastoneuvottelut sattuivat epäonnistumaan Balilla. Siitä on kohta kaksikymmentä vuotta.

Ursa minor