Kehitysmaiden suurelle lapsiluvulle on aivan looginen selitys - sosiaaliturvan puute. Afrikkalaisissa perheissä on pitkällä aikavälillä vakiintunut kuusi lasta, koska perinteisen ajattelutavan, ja käytännön, mukaan perheen vanhin poika on vanhempiensa vanhuuden turva. Imeväis- ja lapsikuolleisuuden ollessa korkeita moni perheen lapsista kuolee ja kun teoriassa joka toinen syntyvä lapsi on tyttö, on tehtävä varalapsia, jotta edes yksi poika jää henkiin hoivaamaan vanhempiaan. Parantuneen hygienian ja ravinnon myötä yhä useampi lapsi jääkin nykyään henkiin. Tästä huolimatta lapsia tehdään "vanhan kaavan" mukaan ja väkiluku nousee räjähdysmäisesti. Lapsiluku alkaa yleensä laskea vasta, kun alikehittyneen valtion elinkeinorakenne "hyppää", yleensä kehittyneiden valtioiden avulla, teollistumisen alkuvaiheeseen. Työt maaseudulla vähenevät ja ihmiset muuttavat kaupunkeihin töihin tehtaisiin tai asumaan slummeihin, joissa sielläkin syntyvyysluvut pysyvät vielä korkealla.

Sosiaaliturvan puute on myös pääasiallinen syy siihen, että kehitysmaiden vanhukset hoidetaan kotona ja monta sukupolvea asuu saman katon alla. Omaisten läheisyys ja päivittäinen kosketus takaa varmasti kehitysmaiden vanhuksille melko inhimillisen vanhuuden. Muutoinkin alikehittyneiden maiden ihmiset ovat pääsääntöisesti onnellisempia kuin länsimaiset ihmiset monista elämänsä materiaalisista puuteista huolimatta. Muutamissa kehitysmaissa perinteinen ajattelu nuoremmista sukupolvista vanhempien sukupolvien huoltajina on kääntynyt päälaelleen. Eräissä Afrikan ja Aasian maissa AIDS on suorastaan tappanut yhden sukupolven välistä ja vanhukset huoltavat ja kasvattavat nyt lapsenlapsiaan heidän vanhempiensa kuoltua.

On aika ironista, miten länsimaissa sukupolvet kohtaavat toisensa tai oikeastaan jättävät kohtaamatta.


"Ikääntyvät suomalaiset turvautuvat nykyisin itsemurhaan neljä kertaa useammin kuin sotien jälkeen, ankealla 50-luvulla. Tämän vuosituhannen ensimmäisinä vuosina lähes 1.000 vanhusta on väsynyt yksinäisyyteen ja hylätyksi joutumiseen. Joka toinen päivä kuolee yksi yli 65-vuotias suomalainen oman käden kautta" (Silminnäkijä TV2)

Vanhusten tekemät itsemurhat ovat Suomessa rajussa kasvussa. Joka seitsemäs itsemurha on vanhuksen tekemä. Toisaalta myös vanhusten määrä koko ajan kasvaa väestön ikääntyessä. Ikääntyvän itsemurhan syynä on yleensä masennus ja täydellinen sosiaalisen verkon puute. Lapset ovat saattaneet muuttaa kauas vanhemmistaan ja hylätä vanhuksen olemaan yksin. Yhteyttä pidetään lähinnä vain kännykällä, kun on niin kiire ettei katsomaan ehditä. Hoitolaitoksissa henkilökunnan puute lisää vanhuksen ahdistusta. Ei ole ketään, joka pitäisi kädestä.

Ursa minor