Maailmassa on 44 jänis- ja kaniinilajia. Luontaisesti levinneenä näitä jäniseläimiä tavataan Pohjois-Amerikassa, osassa Etelä-Amerikkaa, kaikkialla Afrikassa sekä Euroopassa ja Aasiassa. Ihmisen levittämänä kaniineja tavataan myös Australiassa ja Uudessa Seelannissa, missä ne ovat varsinainen riesa johtuen nopeasta lisääntymiskyvystään. Villikani poikii jopa viisi kertaa vuodessa ja saa kerrallaan 5-6 poikasta, mutta joskus jopa 12 jälkeläistä kerrallaan ! Kun naaraat ovat sukukypsiä kolmen kuukauden iässä, ei ole ihme, että kaneista voi nopeasti tulla vitsaus.

Kaniinin turkki on pehmeä ja peittää koko ruumiin jalkapohjia lukuun ottamatta. Häntä on lyhyt, usein alta valkoinen ja aina pystyssä. Tämä valkoinen peräpeili toimii pedolle maalitauluna kanin juostessa, joten peto jättää tärkeät ruumiinosat rauhaan. Kätevää ! Etujalat kanilla ovat lyhyet, mutta takajalat ovat vahvat ja jos vaara uhkaa, kani tömistää takajaloillaan. Etujalkojen käpälissä on vahvat kynnet, sillä kanit pesivät maan alla ja niiden on pystyttävä kaivamaan pesäkolo.

Kanit ovat hämäräeläimiä, minkä voi päätellä niiden suurista silmistä. Silmien sijainti päässä on hieman erikoinen; ne ovat korkealla pään molemmin puolin. Silmien sijainnin takia kani näkee hyvin sivuille ja jopa ylös ja taakse. Se on välttämätöntä eläimelle, jota saalistavat myös lentävät pedot, kuten kotkat.

Kani on erikoistunut kasvisravintoon. Sillä on suuret jatkuvasti kasvavat etuhampaat ja näiden suurten hampaiden takana toinen pari pienempiä hampaita. Ravinto koostuu pääasiassa heinistä, ruohoista, puun kuoresta ja juurista. Suolistolla on raskas tehtävä suoriutua ruuansulatuksesta, jossa on niin paljon huonosti sulavaa kuitua, mutta kanilla on siihenkin kätevä ratkaisu, suuri umpisuoli. Aktiivisessa tilassa kani ulostaa kuivia papanoita ”käymäläänsä”, mutta makoillessaan rauhassa, myös löysää vihertävää umpisuoliulostetta, jota se myös syö. Ruoka siis kiertää osittain kaksi kertaa ruuansulatuskanavan läpi. Kahteen kertaan syödystä ravinnosta kani saa mm. B-vitamiinia.

Kaikesta tästä voisi päätellä, että kaniini on varsin älykäs ja ympäristöönsä hyvin sopeutunut eläin. Siitähän todistaa jopa A.A. Milnen fiktiivinen kanihahmo kirjassa Nalle Puh; vain kanilla ja pöllöllä on päässään aivot, muilla aivojen tilalla on purua. Viimeiseen kommenttiin sisältynee tietynlainen totuuden siemen. Kania ja pöllöä lukuun ottamatta kaikki muut Nalle Puh kirjojen hahmot ovat leluja, mutta kaksi edellä mainittua oikeita eläimiä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ursa minor