Sitä mitä Virossa tulee tapahtumaan lyhyellä aikajänteellä, on mielenkiintoista mutta myös hankalaa arvailla. Periaatteessa mikä tahansa on mahdollista. Suomi päätyi esimerkiksi kahdeksankymmentä luvun nousukauden, jonka voisi sanoa muistuttavan Viron tilannetta talouskasvua katsoessa, jälkeen lamaan, ennen kuin Nokia nosti sen suosta taas maailman kilpailukykyisemmäksi ja koulutetuimmaksi. Viinasta Nokia tai koulutus ei kuitenkaan ole saanut uppoavia kansalaisia kuiville, vaan "ei tippa tapa ja ämpäriin ei huku" -asenne on ja pysyy.

On erikoista, että vaikka Suomi oli Ruotsin alla sen 600 vuotta ja Venäjällä vain murto-osan siitä, suomalaisten juomatavat on opittu Siperiasta. Viinaa ja kaljaa kaadetaan kurkusta alas murheeseen ja iloon. Myös tylsyyteen ja stressiin. Yksin ja yhdessä. Mikä saa suomalaiset ja slaavit niin janoisiksi? Jokin kulttuurillinen tai geneettinen syy on pakko olla taustalla, sillä sitä ei olla saatu muutettua Ruotsin vallan aikana keskustelukulttuuria istuttamalla tai edes myöhemmin huippukoulutuksella ja politiikalla.

Voisiko se olla se paljon puhuttu puhumattomuus? Nokia toi kyllä uuden kommunikointimuodon ja yhdistää ihmisiä, mutta puhutaanko tunteista ja ongelmista siltikään avoimemmin? Suomea ja latinokulttuureita verratessa esimerkiksi päätyy aina siihen, että etelänmaalaiset rakastuvat ja räjähtävät herkästi suomalaisten osatessa kyllä smalltalkin taidon, mutta kuitenkin haudatessa tunneasiat ja ongelmat hiljaa, kunnes ne käyvät sietämättömiksi.

Vai olisiko taustalla paineet pärjäämisestä ja epäonnistumisen sietämättömyys? Japanissa esimerkiksi ollaan niin tarkkoja kasvojen säilyttämisestä, että teini-ikäiset lukkiutuvat vuosiksi huoneisiinsa tai päätyvät päättämään päivänsä oman käden kautta. Suomessa taas vedetään pää täyteen unohduksen eliksiiriä pienimpäänkin paineeseen tai kolhuun jo nuorelta iältä asti. Ja jollei viina auta, niin sitten ei auta mikään.

Yksi, mitä voi aina syyttää ovat tietenkin geenit. Alkoholismin on todettu olevan periytyvää. Ehkä suomalaisissä on sitten vain paljon juoppogenetiikan kantajia? Ihmisiä, joiden ei tarvitse juoda juuri mitään, kun hups, onkin jo koukussa ja pahimmassa tapauksessa vielä niin pahasti että vellin vetäminen vie hautaan.

Geeneissä tai ei, on kummallista, kuinka juominen on Suomessa niin vahvasti kulttuurissakin, että normaali on se, joka juo alkoholia ja örvien vetämisessäkään ei ole mitään tuomittavaa. Sen sijaan tuoremehun litkijät ovat viallisia ikään katsomatta. Naisilla ainut pätevä veruke on raskaus ja miehillä sellaisia ei sitten taidakaan olla. Juomattomat eivät osaa juhlia ja pitää hauskaa - siksi monet sortuvatkin juomiseen sosiaalisten paineiden takia. Bileethän alkavat vasta sitten kun promillet alkavat nousta porukalla päähän ja eihän kukaan halua olla ilonpilaaja.

Juominen on ollut ja on edelleen kansantaloudelle ongelma, sillä ihmiset juovat itsensä hengiltä, työkyky laskee ja terveydenhoitokulut nousevat. Alkoholiverotusta on koitettu, eikä se auta. Valitustuksestakaan ei ainakaan toistaiseksi ole ollut hyötyä. Nobelin palkintoa mielivät voisivatkin tarttua tähän haasteeseen, miten Suomen alkoholikulttuurin saisi muutettua.

Kefeidi