Telepatia eli ajatuksensiirto määritellään parapsykologiseksi ilmiöksi, jolla tarkoitetaan kykyä kommunikoida toisten kanssa ajatuksen välityksellä. Nimitystä on ensimmäisen kerran käyttänyt Frederic. W. Myers 1882. Telepatia luetaan ns. ESP-ilmiöksi (extrasensory perception), aistit ylittäväksi havaitsemiseksi. (Lähde : Wikipedia).
Telepatian on todettu olevan yleistä parisuhteissa, rakastuessa ja läheisten ystävien kanssa. Ilmiön tunnistaminen vaatii herkistymistä ja ilmeisesti on kyse läheisten ihmisten välillä olevasta energiasta. Mistä johtuukaan, että juuri kun olet aikeissa soittaa läheisellesi, puhelin jo pirahtaakin ja toinen ehtii ensin. Onko kyse pelkästään siitä, että rakastunut pari ylipäätään ajattelee paljon toisiaan ja pitää tiiviisti yhteyttä. Silloin yksinkertaisesti on melko suuri todennäköisyys, että soitot ajoittuvat samaan ajankohtaan. Monilla on kuitenkin kokemuksia siitä, että toinen ihminen vaikuttaa itseen pitkänkin matkan takaa sekä fyysisesti että psyykkisesti. Samaa asiaa ajatellaan yhtä aikaa. Tieteisviihdekirjallisuudessa on useita esimerkkejä toisen ihmisen ajatuksiin vaikuttamisesta.
Psykologiassa telepatiaa on tutkittu jonkin verran, mutta mitään täysin idioottivarmoja tuloksia sen olemassaolosta ei tietääkseni ole. Entisessä Neuvostoliitossa tutkittiin 1960-luvulla telepaattisia kykyjä kahden toisistaan 2800 km:n päässä olevien ihmisen välillä. Kokeessa toinen koehenkilö ”lähetti viestin” toiselle kuvailemalla paperille kädessään olevaa, rakenteeltaan monimutkaista esinettä. Lähes kolmentuhannen kilometrin päässä oleva ystävä, kirjoitti muutaman kymmenen sekunnin päästä paperille lähes sanasta sanaan samat asiat. Kummankin koehenkilön aivoissa mitattiin kokeen aikana sähkökäyrän muutoksia. Muutokset havaittiin niissä aivoalueen osissa, joihin havainto liittyi.
Toinen tutkimusryhmä, joiden kohdalla telepaattisia tutkimuksia on tehty, ovat identtiset kaksoset. Mistä johtuu, että vuosikymmeniäkin toisistaan erossa olleet kaksoset pukeutuvat toisistaan tietämättä samoin tai heidän elämänkokemuksensa ovat muutoinkin hyvin samankaltaisia. Onko tässä kyse siitä, että identtisillä kaksosilla on samanlaisesta perimästä johtuen pakko olla hyvin samanlainen aivorakenne. Identtiset kaksoset kertovat tarinoita siitä, miten he ovat tietoisia esimerkiksi toiselle kaksosparille tapahtuneista onnettomuuksista, lapsen syntymästä ja useista muista isoista, mieleen vaikuttavista asioista samalla hetkellä, kun ne tapahtuvat. Missä määrin on kyse tietoisesta ajatuksensiirrosta kaksoselta toiselle, on mysteeri.
On myös jossain määrin pohdittu, onko telepatia helpompaa unessa kuin valveilla. Itse kullakin on varmasti kokemuksia siitä, miten aamuyön tunteina, eräänlaisessa rajatilassa unen ja valveillaolon välissä, kokee vahvoja tunteita ja hyvin todentuntuisia ”unia”. Aamulla on vaikea tietää, oliko kyse unesta vai todellisuudesta. Joillakin ihmisillä nämä tuntemukset ovat hyvin vahvoja ja joillakin, tuntuu siltä, näitä tuntemuksia ei juurikaan ole. Oma havainto on, että tunnetasolla voimakkaasti vaikuttava ihminen näyttäytyy rajatilassa, haaveet ja todellisuus sekoittuvat. Herätessä on onnellinen olo.

Ursa minor

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />