Kävin itsetuntemuskoulutuksessa. Kouluttaja puhui enneagrammityyleistä, joiden mukaan ihmiset voidaan jakaa kolmen voimavarakeskuksen; toiminnan, ajatuksen ja toiminnan kautta yhdeksään luonnetyyppiin. Näitä tyyppejä ovat uudistaja-perfektionisti, auttaja, menestyjä, romatikko-individualisti, tarkkailija, turvaaja-kyseenalaistaja, seikkailija-optimisti, vaikuttaja-suojelija ja rauhanrakentaja.

Olen itse tyypillinen "viitonen" eli tarkkailija ja koska tarkkailen kaikkea, löydän lähipiiristä ja työpaikalta helposti kaikki yhdeksän tyyppiä. Useimmat tyypit ovat kahden tai kolmen tyypin sekoituksia, mutta kouluttajan mukaan ns. kotipesä eli hallitseva luonnetyyppi löytyy jokaisesta eikä perustyyppiä voi muuttaa, joskin ihmisenä voi ja täytyy aina kasvaa. Enneagrammiympyrässä määritellään myös nämä positiiviset kasvusuunnat ja toisaalta negatiiviset stressisuunnat.

Tarkkailijan mottona on "Oma seura paras seura", dominoiva keskus on ajattelu ja perusheikkous kitsaus, jolla ei tarkoiteta välttämättä rahassa säästämistä vaan esimerkiksi tiedon kitsasta jakamista. Tarkkailijan huomio suuntautuukin reviiriin, yksityisyyteen, resursseihin ja niiden varastoihin sekä työssä esimerkiksi tutkimukseen, tietopankkiin, ja analyysiin. Parhaimmillaan tarkkailija onkin analyyttinen, peräänantamaton, herkkä, viisas, objektiivinen, terävä, tarkkanäköinen, omillaan toimeentuleva ja hyvä päätöksentekijä. Pahimmillaan taas älyllisesti ylpeä, saita, itsepäinen, etäinen, negatiivinen ja kriittinen muihin nähden.

Kouluttaja varoi tuomasta julki omia näkemyksiään siitä, mitä tyyppiä kukin hänen koulutettavistaan edustaa, vaikka kokenut kouluttaja näkee jo kuulema kehon asennosta ja silmien pilkkeestä melko paljon. Kotona analyysit on tehty, niille on hymyilty ja oikeaan osuneeksi todettu. Lukijani Kefeidi voi etsiä itsensä sivustolta www. itsetuntemus.fi.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ursa minor