Yhä useammalla suomalaisella on varaa lahjoittaa tai sijoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen. On itse asiassa hyvin muodikasta ostaa eettinen joululahja. Suoranaisesta rahan sijoittamisesta voisi kai puhua silloin, kun ostaa vuohen tai lehmän köyhälle kehitysmaan perheelle. Elävä lahja tuottaa jälkeläisiä ja sitä kautta pitkällä aikavälillä hyvinvointia monelle perheelle.

Mitä sitten eettiseksi lahjaksi voi ostaa? Osoitteessa www.lahjaksilehma.fi  mainostetann eettistä tarjontaa sloganilla ”lahjoja ystäville, joilla on jo kaikkea”. Kaupasta on mahdollisuus ostaa vuohi, lehmä, moskiittoverkko, vesiputkea metrihinnalla Keniaan, terveystarkastus lapsille, koulutarvikkeita, puun siemeniä ja taimia, marsuja, vessa, huopia, esikoulu ja jopa korjausleikkaus sukuelinten silpomisen läpikäyneelle naiselle sekä tukea AIDS työhön. Tuotteiden hinnat vaihtelevat 1-550 euron välillä. Kallein on korjausleikkaus ja AIDS työhön voi lahjoittaa haluamansa summan yhdestä eurosta ylöspäin. Kaikilla on siis käytännössä mahdollisuus eettiseen lahjaan oman tulotasonsa mukaan.

Kirkon ulkomaanavun verkkokauppa toimii osoitteessa www.toisenlainenlahja.fi. Suosituimmuuslistan kärjessä ovat vuohet, kanat, siat, koulupuvut ja puuntaimet, mutta paljon muutakin mielenkiintoista ostettavaa sivustolta löytyy. Esimerkiksi ammattikoulutuksen kehitysmaan nuorelle voi ostaa 250 eurolla tai ostamalla NaistenPankin osakkeen 750 eurolla tukee naisten oikeuksien, toimeentulon ja osaamisen toteutumista kehitysmaissa.Toisenlainenlahja-sivustolla on myös erikseen ohjeet yrityksille. Jokaisesta lahjasta yrityksellä on mahdollisuus saada postikortti tai sähköinen kortti, jonka voi lähettää eteenpäin lahjan saajalle. Sivustolla opastetaan myös, miten lahjasta voi kertoa yrityksen internet-sivuilla tai ilmoittaa sanomalehdessä. Eettinen joululahja lieneekin jo osa monen yrityksen yhteiskuntavastuuta.

Millaiselle ystävälle eettisen joululahjan sitten voi ostaa ? Ainakin ystävän pitäisi jakaa ostajan kanssa sama arvomaailma, jotta sekä lahjan antajalla, että saajalla olisi asiasta yhtä hyvä jouluinen mieli. Oman eettisen joululahjani ostin tänään; 10 kania 45 eurolla. Kanit lisääntyvät nopeasti ja niistä riittää pian jaettavaa moneen perheeseen. Kanit on tarkoitettu auttamaan ihmisiä uuteen alkuun esimerkiksi sodasta toipuvassa maassa. Niille riittää ravinnoksi rikkakasvit, eivätkä ne vaadi paljon tilaa. Mamans au secours-ryhmä (Naiset apuun) on perustanut kaniosuuskunnan Benissä, itäisessä Kongossa. Osuuskunnan jäsenet saavat aluksi lahjana viisi kania ja kun uusia kaneja syntyy, niitä annetaan eteenpäin niille, joilla kaneja ei vielä ole. Tavoitteena on, että vuoden sisällä kaikilla on oma kani. Jokaisesta kanista saa markkinoilla viisi dollaria ja vähitellen kanituloilla voi ostaa itselleen esimerkiksi vuohen.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Hyvää Joulua,

 

Ursa minor