Dosentti Leena Vilkka ajaa eläinten oikeuksia ja luennoi aiheesta nuorille filosofiatapahtumassa. Hän esitteli uuden eläinkäsityksen, jonka mukaan eläimet ovat arvokkaita itsessään yksilöinä, joilla on tietoisuus. Vilkka nosti myös esiin sen, että eläimet ovat usein ystäviä, rakastettuja sekä opettajia. Eläinsuojelulain yleisperiaatteissakin kunnioitetaan eläimiä ja todetaan seuraavaa: "Eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Tarpeettoman kivun ja tuskan tuottaminen eläimille on kielletty. Lisäksi eläintenpidossa on edistettävä eläinten terveyden ylläpitämistä sekä otettava huomioon eläinten fysiologiset tarpeet ja käyttäytymistarpeet."

Samaan aikaan muun muassa massatuotanto, eläinkokeet, turkisten viljely, lemmikkien heitteille jättäminen ja rääkkääminen, jotka kaikki ovat rinnastettavissa keskitysleiritoimiin, jos oikein halutaan kärjistää, ovat arkipäivää. Eläinten pitämisestä itseisarvona tai edes eläinsuojelulain noudattamisesta ei ole tietoakaan. Toisin sanoen päädytäänkin ristiriitatilanteeseen, jossa uusi eläinkäsitys sekä eläinten kärsimys todellisuudessa eivät kohtaa.

Ihmisten suhtautuminen eläimiin ei aina tunnukaan olevan kovin yksioikoista, kuten edellisen pohjaltakin voi todeta. Omasta tuttavapiiristäkin tulee mieleen kasvissyöjä, jonka kissat syövät teollisesti tuotettua lihaa. Tyttö, joka syö lihaa "vauvaeläimiä" lukuunottamatta. Sekä tietysti lukemattomat eläinystäviksi itsensä julistavat, jotka kuitenkin käyttävät eläintestattuja meikkejä. Tietysti on myös niitä, joita ei voisi paljon vähempää kiinnostaa sekä lemmikkinsä vauvan korvikkeiksi vääntäneet.

Voi olla, että monet eivät ajattele eläinten oloja tai edes tajua oman käytöksensä ristiriitaisuutta. On kuitenkin aiheellista muistaa, että ihmissuku, joka pyrkii kontrolloimaan ympäröivää maailmaa, on loppuen lopuksi ottanut oman erityisasemansa itse ilman mitään oikeutusta. Ihmisellä ei ole mitään oikeutta sortaa ja alistaa muita luomakunnan olentoja. Tämä koskee tietysti eläinten lisäksi myös muuta ympäröivää maailmaa. Ihminen ja muut eläväiset ja elottomat ovat tasa-arvoisia.

Ilmakehäfennovegaanieläinaktivistiradikalismi tuntuu omasta näkökulmastani kuitenkin rajulta. Luomun suosiminen, eläinkoetestattujen meikkien ostamatta jättäminen, jäsenmaksujen maksaminen muutamaan eläinjärjestöön sekä lihansyönnin vähentäminen tuntuvat läheisemmiltä. Äkkiseltään esimerkiksi lääketieteelliseen käyttöön tulevien eläinkokeiden lopettamisen vaatimiseenkaan tuskin osallistuisin, kun miettii niiden hyötyjä - ja toisaalta myös olen itsekin vapaaehtoisesti rottana rokotetutkimuksessa. 

Kefeidi