Kävin äänestämässä. Kello 10.30 äänestyspaikalla oli sellainen ruuhka, että jono ulottui lähes ulos asti. En muista sellaista koskaan aiemmin nähneeni, vaikka olen istunut vaalilautakunnassa kuusi vuotta ja kokenut niin presidentin kuin kunnallisvaalitkin läheltä katsoen useita kertoja. Ensin toimin kirjanpitäjänä "tukkimiestasolla" miesten ja naisten lukumäärää laskien. Sitten ylenin henkilötietojen tarkistajaksi ja samalla myös lautakunnan sihteeriksi. Jännittävin muisto liittyy tietenkin siihen, kun olin itse ehdokkaana ollen aivan varma, että se listan täyte, joksi minut alun perin houkuteltiin. Toisin kuitenkin kävi.

Ensimmäistä kertaa elämässäni (ja olen äänestänyt jokaisissa vaaleissa äänestysiän saavutettuani eli kohtuullisen monta kertaa) päätin ehdokkaasta vasta äänestyskopissa. Listoilta ei löytynyt Obamaa eikä McCainia, joten valittavaksi jäi tutut ja tuntemattomat kunnallispoliitikot ja sellaisiksi haluavat. En kadehdi heitä, jotka untuvikkoina astuvat valtuustosaliin. Muistan omat suuret odotukseni siitä, miten vaikutan ja turhautumiseni kumileimasimena oloon. Puheita voi valtuustosalissa kyllä pitää ja pitkittää sillä tavoin istuntoa, mutta suurin osa päätettäviksi tulevista asioista on virkamiesten niin pitkälle valmistelemia, ettei vaihtoehdoksi juuri jää muuta kuin kyllä tai ei. Pienpuolueen jäsenenä sain karvaasti kokea, että suurten puolueiden linjapäätökset pitävät. Asiat sovitaan ryhmäkokouksissa etukäteen ja ani harvoin eteen tulee tilanne, jossa pienpuolue pääsee vaa´ankieliasemaan eli käytännössä ratkaisemaan jonkin tärkeän asian.

Työntekijöitään lomauttava kriisikunta tarvitsee vahvoja poliitikkoja päättämään asioista. Ehkäpä siksi ihmiset olivat niin innokkaasti liikkeellä. Vanhoista päättäjistä halutaan eroon ja jotakin uutta tilalle. Muutosta. Äänestin lopulta ihmistä, jonka tunnen ja tiedän vahvaksi ja rohkeaksi, joka ei pienistä hätkähdä ja jota voin henkilökohtaisesti lähestyä itseäni askarruttavissa asioissa olemmehan monissa yhteisissä kokouksissa istuneet ja silloinkin yhtä köyttä vetäneet. Illalla selviää, miltä näyttää uusi valtuusto.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ursa minor