Etenkin Amerikassa ollaan erikoistuttu pelkäämään hiljaisia ihmisiä, melankoliaa, surua ja vaatimattomuutta. Jos jollain ei ole Pepsodent-hymyä ja kova äänistä naurua, niin hänen lääkityksensä tarkastetaan. Samaan aikaan USA:lla on ollut voimapoliittisesti vahva rooli koko maailmassa aina Kylmästä sodasta lähtien. Siksi jenkkien vaalejakin jännätään ja on seurattu tiiviisti muissakin maissa.

David Schultz (linkin takaa taustatietoa) nosti USA:n vaaleja koskien seuraavia asioita esiin. Ensinnäkin Amerikan vaaleissa eletään n. 30-40 vuoden sykleissä, joissa konservatiivinen ja liberaali politiikka vaihtelevat. Reagan aloitti kahdeksankymmentä luvulla konservatiivisen linjan ja se on jatkunut tähän päivään asti. George W. Bushin linja on myös mukaelma siitä. Nykyisen presidentin kannatusluvut ovat kuitenkin viimeisimmissä mittauksissa tippuneet kaikkien aikojen alimmiksi koko Amerikan olemassa olon aikana. Jopa Nixon on nyt jäänyt taakse. Tämä kielisi Schultzin mukaan siitä, että oltaisiin vaiheessa jossa liberaali politiikka taas astuu kehiin. Barack Obama on tässä mielessä vahvoilla. Hän ajaa muutoksen politiikkaa kuten McCainkin, mutta pois päin Reaganista toisin kuin vastakumppaninsa on nostamassa Reaganin alkuperäistä linjaa esiin.

Toinen oleellinen seikka on äänestäjäryhmät. Tällä hetkellä kandidaatit kilvoittelevat 10 osavaltion 10:sta prosentista väestöä, jotka ovat lähiöäidit sekä nuoriso. Tutkimusten mukaan yli 50 vuotiaat äänestävät ennemmin McCainia ja alle 30 vuotiaat Obamaa. Syynä tähän Schultz arveli olevan ensinnäkin sukupolvien välisen eron. McCain on 72 vuotias Vietnamin veteraani, jonka maailmankuvaan vaikuttaa sen aikakauden yhteisölliset kokemukset, jolloin iäkkäämmät kokevat samankaltaisuutta häneen. Obama puolestaan nelikymppisenä on eri aikakaudelta ja vetoaa siten enemmän nuorempiin, liberaalimpiin näkemyksiin, jotka preferoivat esimerkiksi enemmän kestävää energiakehitystä kuin isompaa armeijaa.

Obama on myös valjastanut erilaiset informaatioteknologiset välineet mukaan saadakseen nuoret liikkeelle toisin kuin McCain kertoi viime viikolla, ettei ole ikinä ollut tekemisissä sähköpostin kanssa. Myös ihonväri vaikuttaa äänestäjiin. Yli 50 vuotiaiden keskuudessa "värillä on väliä" kun taas nuoremmat eivät katso asian olevan hirveänkään oleellinen.

Varapresidenteillä näyttäisi myös olevan näissä vaaleissa enemmän merkitystä kuin monesti. Obama valitsi varapresidentikseen Bidenin, vanhan valkoisen miehen, jolla on vankka kokemus ulkopolitiikasta kompensoidakseen väriään, ikäänsä ja tietämystään. McCain taas otti siivilleen valkoisen äärikonservatiivisen naisen, joka sanoo ei niin homoille kuin abortillekin, kosiskellakseen naisäänestäjiä. McCainin valinta on näyttänyt kuitenkin olevan jokseenkin huono, sillä Palin on niin konservatiivi, etteivät jalkapalloäidit häntä äänestä. Toisaalta myös iso osa amerikkalaisista epäilee, ettei McCain monien ihosyöpiensä ja ikänsä vuoksi välttämättä selviä 4 vuotta hengissä, vaikka hänen puolellaan olisivatkin, eivätkä toisaalta halua Palinia maan pääksi.

Toisaalta on muistettava, että valitsijamiehet tekevät lopulta ratkaisun. Tällä hetkellä Obama on vahvemmilla 260:lla (linkin takaa kartta), mutta tarvitsisi vielä 10 lisää voittaakseen vaalit. Myös Shultz veikkaisi Obaman voittoa. Mielenkiinnolla jään odottamaan, miten käy? Sillä vaikken olekaan jenkki, niin toivoisin että USA:n johdossa nähtäisiin hyvin koulutettu persoona, jonka arvot ovat kohdallaan, jottei maailmantila mene vieläkin huonompaan suuntaan. Siksi äänestäisin Obamaa. En ihonvärin, iän tai sukupuolen takia. 

Kefeidi

http://elections.nytimes.com/2008/president/whos-ahead/key-states/map.html

http://davidschultz.efoliomn2.com/

http://uspolitics.america.gov/uspolitics/elections/candidates.html#10