Rakas päiväkirja,

pohdin pitkään kirjoittaisinko bakteereista vai Linnunradasta, ihmisen pienuudesta, mutta ikäänkuin assosiaationa jälkimmäiseen ja juuri lukemaani kirjaan off-grid, päädyin puuteemaan ja jälleen kerran, ilmastonmuutokseen.

Jos päätän lentää Helsingistä Barcelonaan lennostani tulee 577,9 g:n henkilökohtaiset hiilidioksidipäästöt. Online-laskuri löytyy ainakin osoitteista www.terrapass.com/flight/flightcalc.html  ja http://www.climatecare.org/. Ensimmäinen laskuri ilmoittaa painoyksiköt nauloina ja kun yksi naula on 454 g voi itse laskea, että hiilidioksidipäästöjen ollessa kyseisellä matkalla henkeä kohti 1,273 naulaa, "suomalaisina" grammoina päästöni olisivat 577,9 g suuntaansa eli reilun kilon, jos päätän tulla takaisin kotiin. Toinen laskuri ilmoittaa päästöiksi 0,6 tonnia, joten siinä lienee laskettu päästöt kokonaisuudessaan. Lentokoneen päästöt lienee aika samanlaiset riippumatta siitä, montako matkustajaa siinä on.

Osoitteessa www.coloradotrees.org/benefits.htm taas todetaan, että yksi puu sitoo elämänsä aikana hiilidioksidia 1091 kg . Samaan loppupäätelmään päästään suomalaisella sivustolla, jossa todetaan, että kuutiometri puuta sitoo tonnin hiilidioksidia. Täysikasvuisessa kuusessa tai männyssä (ikä noin 80 v) näet on karkeasti ottaen kuutiometri puuta. Nyt tiedetään, että puut sitovat hiilidioksidia vähemmän kuin alunperin otaksuttiin, koska puista tippuvat lehdet sisältävät paljon hiilidioksidia ja syksyllä maatuessaan vapauttavat hiilidioksidin takaisin ilmaan. Uusimpia mittaustuloksia tästä ei löytynyt, mutta puita nyt kuitenkin maalaisjärjen mukaan kannattaa mahdollisimman paljon istuttaa.

Tavoitteenani on nyt ostaa pieni pala metsätöntä maata, ehkä puoli hehtaaria tai jopa kokonainen hehtaari. Hintahaarukka näyttäisi vaihtelevan muutamista kympeistä muutamiin satasiin. Jokaisen lentomatkani jälkeen (käytännössä kesällä) aion käydä istuttamassa muutaman puun. Matkan istutuspaikalle teen pyörällä. Toivon, että puut ehtivät elää sen 80 vuotta ennen kuin ne kaadetaan. Oikeastaan tarvitsisin tähän pähkähulluun maanostoprojektiin kaverin, sellaisen, joka olisi valmis puunistutukseen ja pyöräilyyn kerran kesässä.

Ursa minor