Olen oppinut uuden sanan – boreout. Suomeksi sanan voisi kai parhaiten kääntää leipääntymiseksi ja kyse on tietenkin burnout:lle vastakkaisesta ilmiöstä. Sanan alkuosa bore lienee lyhennelmä englanninkielen sanasta boring. Sanan ottivat ensimmäisenä käyttöön sveitsiläiset Philippe Rothlin ja Peter R. Werder kuluvana vuonna.. Nuorten miesten pähkäilyn tuloksena syntyi kirja boreaout:sta ja siitä, miten haasteiden puute saa ihmiset mentaalisesti voimaan huonosti. Saksassa kirja palkittiin vuoden bisneskirjana.

On aika ironista, että samaan aikaan, kun puhutaan ihmisten mielenterveysongelmista työperäiseen bornout:iin liittyen, ilmeisen suuri osa työikäisistä ihmisistä kärsii työpaikoillaan aivan vastakkaisesta ilmiöstä, täydellisestä kyllästymisestä työhön sen yksitoikkoisuuden ja haasteettomuuden takia. Aivoille ei yksinkertaisesti ole riittävästi virikkeitä työpäivän aikana ja ihminen leipääntyy. Seurauksena saattaa olla täydellinen alisuoriutuminen työtehtävistä. Ei viitsi ja jaksa tehdä enää edes sitä vähääkään. Koska tiilanne on järjenvastainen, Rothlin ja Werder ovatkin antaneet sille nimen boreout paradox. Boreout paradoxista kärsivä on tyytymätön, mutta kykenemätön toimimaan tilanteen muuttamiseksi. Mielenkiintoista on, että ihmisen oireet sekä burnout, että boreaout tilanteessa, ovat samankaltaiset.

Valtamediassa oli taannoin artikkeli boreout:n riivaamista ihmisistä, joita ei ehkä niinkään yllättävästi, löytyy paljon valtion hallinnosta. Työtehtäviä päivää kohti saattaa olla järjettömän vähän ja kuluttaakseen aikaansa työpaikallaan, ihmiset keksivät mitä mielenkiintoisimpia ratkaisuja. Tavanomaisinta sijaistoimintaa on tietenkin netissä roikkuminen, sähköpostien tarkistus miljoonaan kertaan ja viestien kirjoittaminen facebook:iin kavereille. Yksi haastatelluista kertoi juoksevansa viraston rappusia ylösalas muutamia kertoja päivässä saadakseen liikuntaa ja tappaakseen aikaa. Karmeinta on tietenkin niillä, jotka tekevät yksitoikkoista liukuhihnatyötä päivästä toiseen. Ei siis ole lainkaan ihme, että tällaisia töitä siirretään tätä nykyä Kiinaan ja muualle Aasian maihin, joissa käsistään näppäriä työntekijöitä riittää.

Koska boreout:n oireet ihmisessä ovat burnout:n kaltaiset, ei ole lainkaan tavatonta, että töihinsä leipäätynyt ihminen hakeutuu sairaslomalle. Samaan aikaan työpaikalla ne mielenkiintoiset ja haastavat työtehtävät kasaantuvat yksille ja samoille ihmisille. Työnantaja katsoo, että tietyiltä, samoilta ihmisiltähän työt sujuvat ja syrjään mielenkiintoisista työtehtävistä jää joukko virikkeiden puutteessa leipääntyviä kollegoja. Lopulta boreout:sta kärsivä alkaa vältellä kaikkia työtehtäviä hinnalla millä hyvänsä ja hänestä tulee työpaikalla kaikkien tuntema lusmu.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 Ursa minor