Viikon tavallaan positiivisin kirjoitus löytyi sunnuntaihesarista (HS 14.10.07). Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori J.P.Roos pohtii siinä, onko mahdollista pelastaa suomalaisia työpaikkoja ostamalla kallista. Suurin osa suomalaisistahan uskoo siihen, että työpaikkojen katoaminen ja tuotannon siirtäminen Aasiaan on välttämätöntä, koska nykyään niin suuri osa tuotteista on suurissa erissä tehtävää bulkkia tai vaatii liukuhihnan ääreen liudan näppäräsormisia työntekijöitä. Työvoimahan on tunnetusti Aasian suunnalla halpaa. Suomen kannalta Kiina-ilmiön tekee kummalliseksi se, että parhaiten firmoissa palkitaan ne johtajat, jotka onnistuvat hävittämään eniten työpaikkoja oman maan kamaralta.

Ajatus siitä, että suomalainen suostuisi joskus ostamaan jotain muuta kuin halvinta tuotetta, tuntuu utopistiselta. Suomalainenhan haluaa kyselyjen mukaan mielellään esimerkiksi luomutuotteita, mutta jos luomu on hiukankin kalliimpaa kuin tavanomaisella menetelmällä tuotettu, tuote jää hyllyyn. Trendit ja ostokäyttäytyminen on aivan toista tällä hetkellä esimerkiksi Keski-Euroopassa ja USA:ssa, missä luomulla on suoranainen buumi ja sen varaan perustetaan jo kokonaisia kauppaketjuja.

Mitä tapahtuisi, jos suomalaiset eivät ostaisikaan aina halvinta tuotetta marketista ja vaan etsisivät tuotetta seuraavilla kriteereillä: korkea hinta, hyvä laatu, ympäristöystävällisyys, vähäiset kuljetusmatkat, puhtaat ja vaarattomat raaka-aineet J.P.Roos kirjoittaa. "Osta aina kallein tuote, etenkin jos sen kalleus ei perustu materiaaleihin vaan hyvin palkattuun työhön. Suosi aina tuotetta ja palvelua, johon kuuluu aina mahdollisimman paljon kohtuupalkkaista työpanosta ja osta halpaa vain silloin, kun sillä ei ole työpaikkojen kannalta merkitystä. Älä myöskään koskaan käytä firmaa, joka on hiljattain siirtänyt tuotantoa Kiinaan".

On aivan pakko nostaa hattua näin positiiviselle ajattelijalle. Tuntuu olevan sata vuotta siitä, kun mainoksissa hoettiin "Suosi suomalaista" ja se kehotus otettiin oikeasti todesta. Nykyään on vaatteitakin ostaessa kovin vaikea selvittää, missä ja millaisissa olosuhteissa kyseinen vaatekappale on oikeasti tuotettu. Valitettavasti myyjäkin osaa kysymykseen harvoin vastata, ja jos ei oikeasti osaa, tuote on parasta jättääkin kaupan henkariin. Kiinalaista tuotettakin ostaessa on viisainta valita vaihtoehdoista kallein. Silloin maksaa suuremmalla todennäköisyydellä tuotteen hinnasta suuremman osan halpapalkatun kiinalaistyöntekijän palkkana, eikä lapsityövoiman riistona.

Suosi kallista ! Tällöin ostokertasi vähenevät ja ympäristö kiittää.

Ursa minor