Suomalaisessa lehdistössä on viime päivinä tuotu esiin Kiinan ihmisoikeusloukkaukset. Lisääntynyt kiinnostus asiaa kohtaan liittyy vuoden 2008 olympialaisiin, joissa Kiina toimii isäntänä. Kun Kiinalle myönnettiin olympialaiset, toivottiin samalla, että ihmisoikeustilanne Kiinassa paranee. Useiden lehtikirjoitusten mukaan näyttää nyt kuitenkin käyvän päinvastoin.

Ilmeisesti Kiina teloittaa ylivoimaisesti eniten ihmisiä maailmassa. Siellähän on voimassa kuolemanrangaistus. Virallisia tietoja teloitettujen lukumääristä ei ole saatavilla, joten arvelut määristä pohjautuvat toisen käden tietoihin. On aika hämmentävää huomata, että henki voi lähteä myös esimerkiksi talousrikoksista tai joistain muista ei-väkivaltaisista rikoksista. Kyseessä ei siis ole silmä-silmästä mentaliteetti, vaan ilmeisesti jonkinlainen kommunismin jäänne, tuomio valtiota kohtaan tehdystä rikkomuksesta. Ehkä.

Muista mielenkiintoisia ihmisoikeusrikkomuksia, joita Kiinassa tehdään koko ajan, ovat sananvapauden loukkaukset. Internethän on sensuurin alla ja näyttää siltä, että sensuuri ei suinkaan olympialaisten alla ole höltymässä, vaan päinvastoin. Myös kiinalaisten tiedotusvälineiden toimintaa rajoitetaan. Sama tilannehan on Venäjällä.

Länsimaalaisen ihmisen on myös aika vaikea ymmärtää mielivaltaisia pidätyksiä, joita Kiinassa voidaan kutsua ns. hallinnollisiksi pidätyksiksi. Niiden määrä lienee myös kasvussa, kun tarkoitus on siivota Pekingiä olympialaisten alla. Pidätetyt ihmispolot voivat joutua lojumaan vankiloissa jopa vuosia ilman oikeudenkäyntiä. Sittenhän olympialaiset ovat varmasti ohi. Pidätykset on kohdistettu erityisesti kansalaisaktivisteihin ja ihmisoikeuspuolustajiin.

Suomessa olympiakomitea katsoo, ettei sillä ole syytä tuoda ihmisoikeusasioita esille. Niinhän asia toisaalta onkin, onhan kyse urheilujärjestöstä. Tilanne on kuitenkin sikäli kinkkinen, että ajatus ihmisoikeuksien toteutumisesta kuuluu myös mitä suurenmassa määrin olympia-aatteeseen. Ei kuitenkaan voida vaatia, että urheilijat nousevat barrikadeille ihmisoikeuksia puolustamaan tai vaaditaan heitä perumaan osallistumisensa Pekingin kisoihin, kun Kiinan valinnan kisojenpitopaikaksi on tehnyt olympiakomitea. Urheilija joutuu myös ennen kisoja allekirjoittamaan sitoumuksen, ettei hän osallistu mielenilmauksiin.

 

Ursa minor